Altele   Leave a comment

Apendicita

Apendicita este inflamarea apendicelui.  Oricine poate dezvolta apendicita, dar cel mai frecvent apare la pacienti intre 10 si 30 de ani. Apendicita este unul din cele mai raspandite motive pentru chirurgia abdominala de urgenta la copii. Daca inflamatia si infectia se raspandesc prin peretele apendicelui, acesta se poate rupe. Dupa ruptura, infectia se poate raspandi in abdomen; totusi, de obicei ea este restransa la o zona mica din jurul apendicelui (formeaza un abces peri-apendiceal).

Ce este apendicele ?

Apendicele este un tub ingust, inchis, atasat de cec (prima parte a colonului), care arata ca un vierme (numele anatomic al apendicelui este apendice vermiform). Peretele apendicelui contine un tesut limfatic care face parte din sistemul imunitar (producator de anticorpi). Asemenea colonului, peretele apendicelui contine si el un strat de muschi. Aceasta structura mica nu are nici un scop cunoscut, dar asta nu inseamna ca nu poate produce probleme. Apendicita este o boala in care apendicele devine inflamat si plin de puroi.

Cauze

Nu este intotdeauna clar de ce se produce apendicita. Se crede ca aceasta apare atunci cand comunicarea dintre apendice si cec este blocata. Blocajul poate fi datorat unei acumulari de mucus in interiorul apendicelui sau scaunului care patrunde in apendice din cec. Mucusul sau scaunul se intaresc, se pietrifica si blocheaza deschiderea. Aceasta piatra se numeste fecalit (adica o piatra de fecale). In alte cazuri, tesutul limfatic din apendice se poate inflama si poate bloca apendicele. Apendicita poate de asemenea urma unei infectii ca de pilda o infectie virala gastrointestinala, sau poate rezulta din alte tipuri de inflamatii. In ambele cazuri, bacteria poate invada rapid, provocand inflamarea apendicelui si umplerea acestuia cu puroi. Daca nu este tratata prompt, apendicele se poate rupe.

Care sunt simptomele apendicitei?

Simptomul principal al apendicitei este durerea abdominala. La inceput aceasta este difuza si nelocalizata. Durerea este atat de dificil de indicat incat majoritatea pacientilor care sunt rugati sa arate zona in care doare, arata cu mana o zona larga, cu o miscare circulara, catre partea centrala a abdomenului.

Pe masura ce trece timpul inflamatia trece de apendice si se propaga spre peritoneu, o membrana subtire care inveleste organele abdominale. Dupa ce aceasta se inflameaza, durerea poate fi localizata clar intr-o zona mai mica. In general, aceasta zona este situata intre partea anterioara a osului bazinului (din dreapta) si buric. Daca apendicele se rupe si infectia se raspandeste prin abdomen, durerea devine din nou difuza pe masura ce mucoasa abdominala se inflameaza.

In afara de durere, ati putea avea unul sau mai multe din urmatoarele simptome:

 1. Greata
 2. Pierderea poftei de mancare
 3. Febra usoara care apare dupa celelalte simptome
 4. Constipatie
 5. Imposibilitate de a elimina gaze
 6. Diaree
 7. Durere surda sau ascutita oriunde in abdomenul superior sau inferior,
 8. in spate sau in rect
 9. Urinare dureroasa
 10. Vomitare care precede durerea abdominala
 11. Crampe severe

Diagnostic

Simptomele de apendicita sunt frecvent vagi sau extrem de asemanatoare cu alte boli, inclusiv probleme cu vezica biliara, cistita sau infectiile urinare, boala Crohn, gastrita, infectii intestinale, pietre la rinichi, sarcina extrauterina si probleme cu ovarele.

Urmatoarele investigatii determina in mod obisnuit diagnosticul :

 1. Examen abdominal pentru a determina prezenta inflamatiei
 2. Analiza de urina pentru a inlatura dintre cauzele durerii infectia urinara
 3. Tuseu rectal
 4. Analiza sangelui pentru a vedea daca organismul se lupta cu infectia
 5. Tomografie computerizata sau ecografie

Tratament

Dupa ce se pune diagnosticul de apendicita, de obicei se face o apendicectomie. Se folosesc aproape intotdeauna antibiotice inainte de chirurgie si imediat ce se presupune prezenta apendicitei.

Chirurgul poate face o operatie traditionala deschisa folosind o singura incizie abdominala lunga sau poate alege chirurgia laparoscopica, necesitand doar cateva mici incizii abdominale.

Dupa o apendicectomie, mergeti la medic daca aveti:

 1. Vomitari incotrolabile
 2. Cresterea durerii in abdomen
 3. Ameteala/stari de lesin
 4. Sange in voma sau in urina
 5. Cresterea durerii si inrosirea in jurul inciziei
 6. Febra
 7. Puroi in rana

Retineti

 1. Apendicele este un tub ingust care seamana cu un vierme si e atasat de colon.
 2. Apendicita se produce atunci cand bacteriile invadeaza si infecteaza peretele apendicelui.
 3. Cele mai comune complicatii ale apendicitei sunt abcesele si peritonita.
 4. Cele mai comune simptome ale apendicitei sunt durerea, febra si sensibilitatea abdominala.
 5. Apendicita este de suspectat pe baza istoriei medicale a pacientului si a examinarii fizice; totusi, alte analize ca de pilda numarul de celule albe, analiza urinei, radiografia abdominala, tranzitul baritat, tomografia computerizata, ecografia si laparoscopia pot ajuta de asemenea la diagnostic.
 6. Datorita variatiei in dimensiuni si locatie ale apendicelui si a proximitatii altor organe poate fi dificil sa se diferentieze apendicita de alte boli abdominale si pelvine.
 7. Tratamentul apendicitei consta de obicei in antibiotice si apendicectomie (operatie chirurgicala de indepartare a apendicelui).
 8. Complicatiile apendicectomiei includ infectia plagii si abcesele.
Advertisements

Posted May 12, 2011 by cnilc

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out /  Change )

Google+ photo

You are commenting using your Google+ account. Log Out /  Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out /  Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out /  Change )

w

Connecting to %s

%d bloggers like this: